Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Deli SLOVENIJE brez elektrike, velika škoda v sadnih nasadih

Številni še brez elektrike, velika škoda v sadnih nasadih. "Ljubljana/Celje/Krško/Novo mesto/Črnomelj". Dežurne ekipe elektro podjetij so na terenu in se trudijo odpraviti okvare na daljnovodih. Zaradi težkega snega in pozebe je veliko škode tudi v sadnih nasadih. Zaradi teže snega prihaja do izpadov na daljnovodih. Fotografija je nastala v Plavških rovtah nad Jesenicami. Foto: bralka Tjaša Oven

1f957841ba678fcdc166d124f4485a84.jpeg

Zaradi sneženja in lomljenja dreves tudi v osrednji Sloveniji prihaja do izpadov elektrike. Elektro Ljubljana največ izpadov trenutno beleži na območju Domžal, skupno pa je brez električne energije še okoli 4000 njihovih odjemalcev. Zaradi sneženja je brez elektrike tudi okoli 500 odjemalcev na območju Cerknega, Idrije in Tolmina.

    "Vse razpoložljive ekipe Elektra Ljubljana na terenu odpravljajo napake, ki bodo odpravljene tekom dopoldneva," so pojasnili v družbi.

Na območju Domžal je trenutno brez električne energije približno 50 transformatorskih postaj oz. 2400 odjemalcev, v nadzorništvu Kamnik 15 postaj, na Vrhniki 10 postaj in v nadzorništvu Zagradec 15 transformatorskih postaj. Na oskrbovalnem območju distribucijske enote Trbovlje pa je brez električne energije še približno 650 odjemalcev.

Na Elektru Primorska so pojasnili, da je pri njih brez oskrbe z električno energijo približno 500 odjemalcev na območju Cerknega, Idrije in Tolmina, delovne ekipe pa so na terenu.

Po sredinem sneženju, ki je povzročilo izpad električne energije na Koroškem, je na območju Črne na Koroškem, Ravnah, Vuzenici in Dravogradu brez elektrike še vedno okrog 3000 odjemalcev.

Na Koroškem, kjer je zjutraj spet začelo snežiti, je sicer zapadlo do 30 centimetrov snega v nizko ležečih predelih, v višje ležečih pa tudi 50 centimetrov snega. Dežurnim ekipam Elektra Celje pa težave povzročajo tudi neprevozne lokalne ceste.

Na Štajerskem pa je prišlo do izpada daljnovoda Jurklošter, brez električne energije so tudi odjemalci na področju Anskega vrha pri Celju, ter odjemalci Logarske doline v Zgornji Savinjski dolini, kjer je prišlo do izpada daljnovoda Ljubno.

Gasilci imajo veliko dela z odstranjevanjem dreves in vejevja, ki se lomijo in so padli na ceste.

Pod težo snega so se podirala drevesa in lomile veje

Tudi ponoči so pristojne službe hitele z odstranjevanjem posledic snegoloma. Po podatkih republiškega centra za obveščanje je posebej dolg seznam podrtih dreves in polomljenih vej za Štajersko, Gorenjsko in Koroško. Veliko težav so imeli na Celjskem in Mariborskem ter na širših območjih Kranja in Slovenj Gradca, pa tudi v Ljubljani. Padla drevesa in veje so povzročile zapore regionalnih in lokalnih cest.

Pozeba v vzhodni Sloveniji najmočnejša v začetku tedna, ko se je jutranja temperatura ponekod spustila do treh stopinj Celzija pod ničlo. Foto: STA

6d6c4eb32eaea33030eebbac51c5a006.jpeg

Veliko škode v sadnih nasadih

Bolj kot sredino sneženje, ki je z lomom mladega rastja pod težo snega naredilo manj škode, je posavske, dolenjske in belokranjske sadjarje ter vinogradnike prizadela pozeba v začetku tedna. V Posavju in vzhodni Sloveniji lahko zato govorijo o eni največjih pozeb v sadnih nasadih v zadnjih letih, je ocenil direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole.

Kozole je kot predsednik sekcije za sadjarstvo pri Zbornici kmetijsko živilskih podjetij davi povedal, da je bila pozeba v vzhodni Sloveniji najmočnejša v začetku tedna, ko se je jutranja temperatura ponekod spustila do treh stopinj Celzija pod ničlo in v določenih sadovnjakih, pač glede na njihovo lego, povzročila tudi do stoodstotno škodo.

Prizadelo tudi vinograde

Veliko pozebe je bilo tudi v vinogradih, dodatno škodo je povzročilo sneženje, ponekod pa je padala tudi toča. Škoda, ki se ni še povsem pokazala, bo znatna, na njeno oceno pa bodo morali počakati še več dni, je dodal Kozole.

Hkrati je opozoril, da bo omenjena zbornica skupaj s kmetijsko-gozdarsko zbornico prihodnji teden sklicala skupno izredno sejo, na kateri bodo skušali navedeno škodo natančneje oceniti, hkrati pa se s pristojnim ministrstvom dogovoriti glede pomoči in ukrepov, je še dejal Kozole.

Pozeba na Dolenjskem

Tudi direktor območnega Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič je povedal, da je največ škode na določenih in predvsem nižjih legah na Dolenjskem povzročila pozeba v začetku tedna.

Sredino sneženje, ki ni bilo povsod na Dolenjskem enako močno - na območju Mirne Peči je namreč padlo do sedem centimetrov snega, medtem ko ga je bilo na Šentjernejskem precej manj, pa je nekaj škode povzročilo predvsem na mladih poganjkih. Glede pozebe bo kritično še petkovo jutro, sicer pa obsega škode še ne morejo oceniti, je še dejal Simončič.

O pozebi poročajo tudi iz Bele krajine. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da tam v sredo ni snežilo, nekaj pozebe v vinogradih in sadovnjakih pa so zabeležili v začetku tedna.

 

M.K./STA

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save