Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Umrl je Jože Antonič

Umrl je Jože Antonič, ustanovitelj Alpskega kvinteta. Jože Antonič, soustanovitelj Alpskega kvinteta in bivši župan Bleda, je odšel za vedno. V slovenski narodno-zabavni glasbi je veljal za enega od najeminentnejših in spoštovanih oseb. Jože Antonič, soustanovitelj Alpskega kvinteta in bivši župan Bleda, je odšel za vedno. Svoj 70. rojstni dan praznoval 29. marca, ko so mu v hotelu Ribno pri Bledu voščili domači in številni prijatelji. Na Domačiji Vodnik v Adergasu pa je nazdravil tudi s člani Alpskega kvinteta in drugimi glasbenimi prijatelji.

antonic

Jože se je rodil v Zgor­njih Gorjah pri Bledu, kjer je odraščal pri teti Rozaliji in stricu Janezu, ki nista imela svojih otrok. Mama Ana in očim Polde pa sta živela na Slovenskem Javorniku. Po osnovni šoli se je izučil za finomehanika. V vajeniški šoli je leta 1962 izvedel, da v Radovljici poučuje kitaro Drago Berce. Redno je dvakrat tedensko hodil na vaje in čez nekaj mesecev so ga že povabili k sodelovanju Veseli Lancovčani, kasneje Gorenjci, nato pa je igral do odhoda k vojakom v triu Franca Ažmana iz Studenčič pri Lescah. Jože je bil tudi soustanovitelj in član Alpskega kvinteta od začetka ustanovitve ansambla 1966. leta do junija 2003, njegov vodja pa je bil za Jožetom Šmidom od leta 1969 do 2003. Po zlomu rame junija 2003 je prenehal z aktivnim igranjem kitare in vodenje ansambla je prevzel Janez Per.

Jože je napisal vrsto lepih skladb, kot so Na Brezjah že zvon zvoni, Kapelica pod Triglavom, Ave Marijo zvoni, Gremo na Gorenjsko, Lepa naša je obala, Ples v Gorjah in druge. Bil je tudi pobudnik Alpskih večerov na Bledu. »Niti v sanjah si nisem predstavljal,« pravi Jože Antonič, »da bo Alpski večer zdržal 28 let«. Veliko zaslug zanj imata tudi organizator Stane Knific in pa zadnja leta omenjeni Janez Per. Jože je vesel tudi, da je 'pod streho' nova zgoščenka s starejšimi lepimi valčki in poskočnimi polkami Borisa Franka z naslovom Veselo po Kranjsko.

Alpski kvintet v katerem je pustil neminljiv pečat je bil  ustanovljen leta 1966 in deluje še danes. Originalni člani zasedbe so bili Jože Antonič (ustanovitelj, kitara), Jože Šmid (klarinet, vodja kvinteta ), Ivan Prešeren (trobenta), Niko Kraigher (harmonika) in Peter Kejžar (bariton). V svoji dosedanji karieri so prodali skupno že preko 1 milijon plošč.

Ansamblu je tako uspelo razviti poseben stil igranja, t.i. alpski stil oz. alpski sound, ki je postal zelo priljubljen tako pri poslušalcih kot pri glasbenih kolegih. So tudi pobudniki in ustanovitelji Alpskega večera, ki se odvija že vse od leta 1987. Idejo zanj pa so dobili leto na 20-obletnici praznovanja in seicer leta 1986 v Gorjah. Bili so tudi zelo zaželjeni gostje na najpomembnejših radijskih in televizijskih hišah v zahodni Evropi, kot so: ORF, ZDF, ARD, SRG, RAI, SAT1, RTL, BR, SW itd.

V slovenski narodno-zabavni glasbi je veljal za enega od najeminentnejših članov. Tudi sicer so ga vsi imeli za iskrenega in vedrega človeka, ki je vedno našel dobro besedo za vsakogar. Imel je izreden čut za organizacijo in vodstvene naloge, ki jih je opravljal kot glasbenik ali politik.

Slovenska domača glasba je v letu 2015 tako izgubila še enega velikana.

Uredništvo  izreka vsem svojcem in prijateljem najgloblje sožalje.

Vir: Gorenjski Glas( Janez Kuhar) ; wikipedija; arhiv revije Golica

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)



Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save