Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Narodnjak sporoča!!!

Graška Gora 2015

Graška Gora poje in igra 2015

jubilejni, 40. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe
Kulturno društvo Graška Gora (v sodelovanju z Zvezami Kulturnih Društev (ZKD) Šaleške doline, ZKD Slovenj Gradec, MO Slovenj Gradec, MO Velenje in občino Mislinja) organizira velik jubilejni, 40. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2015, ki bo v nedeljo, 16. avgusta 2015 ob 16. uri pod velikim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori.

graskagora


Na festivalu z dolgoletno tradicijo, ki je po obiskanosti eden največjih v Sloveniji in ki je v Sloveniji edini z mednarodno zasedbo sodelujočih, bodo letos nastopili absolutni zmagovalci festivalov in zmagovalci občinstva preteklih let:

Poskočni muzikanti,
Irena Vrčkovnik in ansambel Vesna,
Igor in zlati zvoki,
Spev,
Die Mooskirchner,
ansambel Roka Žlindre,
Navihanke,
ansambel Zupan,
Zaka' pa ne,
Jodel Express,
Mladika,
Pogum,
Slovenski zvoki,
Optimisti Zagorja,
Napev,
Unikat,
Tine Lesjak,
Fantje z Graške Gore,
ter Pihalni orkester Slovenj Gradec.

V goste bomo povabili tudi voditelje festivala, še živeče avtorje, glasbenike in druge osebnosti, ki so na festivalu dosegli odmeven rezultat oz so s svojim prispevkom pripomogli, da se je festival v svoji bogati zgodovini ne samo ohranil, temveč tudi razvil v prireditev, kot je poznana danes. Mednarodni festival Graška Gora je tako pomembna kulturna prireditev tako v Sloveniji kot izven meja. Kraj Graška Gora pa je po njegovi zaslugi postala pomembna točka, kamor prihajajo tako ljubitelji domače glasbe, glasbeniki, poznavalci narodno-zabavne glasbe kot tudi drugi obiskovalci in turisti.

Festival bo posnela tudi televizija in ga prikazala v obliki dveh oddaj konec avgusta.

Organizatorji festivala so ob okroglem jubileju izdali poseben almanah z vsemi podatki o dosedanjih festivalih.

VABILO MEDIJEM

Predstavniki medijev, prisrčno ste vabljeni na jubilejni, 40. mednarodni festival Graška Gora poje in igra 2015!
Svojo prisotnost potrdite na el. naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oz. po telefonu  031 614 280 ali  03 891 3000, kjer lahko dobite dodatne informacije in tudi na spletni strani festivala: www.festival-gg.si . Zelo se veselimo srečanja z vami. Hkrati pa se vam najlepše zahvaljujemo za dosedanje sodelovanje.


Vstopnice so v predprodaji pri Kulturnem društvu Graška Gora, kjer na društvenem telefonu in mailu sprejemajo rezervacije.  


Kratka zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo Srečanje narodno-zabavnih skupin. Na začetku ni imelo tekmovalnega značaja. Po dvajseti prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni začetniki in jim je s tem bila dana možnost uvrstitve med znane skupine. Na festivalu pa so redno sodelovali ansambli, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe.
V štiridesetih letih so avtorji za festival ustvarili več kot 700 novih skladb, izdanih je bilo nekaj deset festivalskih zgoščenk, kaset in plošč, pripravljenih je bila cela vrsta televizijskih oddaj.
Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori. Tako so na Graški gori nastopili Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, ans. Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Oberkrainer Power,... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer,...
Vsa ta imena dokazujejo, da ima Graška Gora bogato tradicijo. Festival vsako leto obišče večtisočglava množica obiskovalcev. Ljubitelji narodno-zabavne glasbe prihajajo  z avtobusi iz Avstrije, Hrvaške,… dosedanji rekord gledalcev je bil čez deset tisoč. Vsi pa si želijo na festivalu odpočiti od napornega življenja in prisluhniti prijetnim melodijam.

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save