Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

15. Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU

V petek 12. junija 2015, je bil izveden festival v Škofji Loki.
Slovenski muzikantje zmagovalci Večera slovenskih viž v narečju, Raubarjem nagrada občinstva. Kaj se je dogajalo, pa si preberite spodaj.

raubarji2

Škofja Loka, 13. junij  2015 - Ansambel Slovenski muzikantje je s skladbo "Naše d'brwte" zmagovalec letošnjega Večera slovenskih viž v narečju, Raubarji so za "Ke se parjatli ukop naberema" odnesli nagrado občinstva. Najboljšo melodijo je po mnenju strokovne komisije napisal Blaž Jenkole za Raubarje, avtorica najboljšega besedila pa je Barbara Gropajc, ki se je podpisala pod pesem v notranjskem narečju "Muj maj", v izvedbi ansambla Ognjenih 7.

raubarji1

S podelitvijo nagrad se je včeraj zvečer na Loškem gradu v Škofji Loki zaključil letošnji že 15. Večer slovenskih viž v narečju. Zmagovalci večera so Slovenski muzikantje, stari znanci narodno - zabavne glasbe, ki jim je strokovna komisija za skladbo "Naše d'brwte" (avtor besedila Milan Jež, avtor glasbe in aranžmaja Primož Kosec) dodelila nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti. Vodja ansambla Igor Šink je po razglasitvi povedal: "Mi smo samo zaigrali, če smo pa dobro zaigrali, smo pa še toliko bolj veseli. In ob tej priliki naj povem tudi mladim ansamblom, ki nastopajo, naj pridno vadijo, pa bodo tudi oni kdaj prepričali strokovno komisijo!"

medeni srcek

Občinstvo so najbolj navdušili RAUBARJI, ki so za skladbo "Ke se parjatli ukop naberema" (avtor besedila David Mohorič, avtor glasbe in aranžmaja Blaž Jenkole) v poljanskem narečju prejeli nagrado občinstva, z njo pa tudi prehodni leseni kip "Vandrovček", delo slikarja in kiparja Petra Jovanoviča. Štiričlanski ansambel prihaja iz Poljanske doline, s svojim nastopom pa je popolnoma osvojil publiko in premočno zmagal. Miha Križnar: "To je res nekaj najlepšega! V končni fazi, saj je tudi "fajn" da te potrdi ena strokovna komisija, samo, na koncu koncev, vsi igramo zaradi ljudstva, zaradi ljudi! In nam to res največ pomeni, da nas ljudje podpirajo, da nas poslušajo."

Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija dodelila Blažu Jenkoletu, članu ansambla Raubarji in avtorju skladbe "Ke se parjatli ukop naberema": "Večje potrditve kot je podpora ljudstva ni, za kakršnokoli stvar, za melodijo, besedilo, izvedbo. V bistvu - ljudstvo je vse, kar "muzikontarji" imamo!"

Nagrado za najboljše narečno besedilo je prejela Barbara Gropajc za v notranjskem narečju, kakršnega govorijo v okolici Gročane na Krasu, napisano pesem "Muj maj", ki jo je zapel ansambel Ognjenih 7. Kot sta zapisala člana strokovne komisije ocenjevala Francka Benedik in Igor Pirkovič, "avtorica v lirski pesmi izraža nežne občutke ob mesecu maju, ki v realnosti in prenesenem pomenu prehitro mine". Barbara Gropajc, članica in pevka ansambla Ognjenih 7, ki je za tekmovalno skladbo napisala tudi melodijo: "Interpretacija svojega besedila je, kot da bi pač pela, pisala, igrala - vse skupaj!"

Prvič letos sta bili podeljeni tudi dve enakovredni nagradi Sklada Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije. Prejeli sta ju skladbi "Dons je an flet'n večer" (ans. Marcela IN) in "Muj maj" (ans. Ognjenih 7). Pri prvi skladbi je Zvezo sindikatov vseh glasbenikov Slovenije prepričala "mladost izvajalcev, lep vokal in melodija ter pozitivno sporočilo, ki ga prinaša besedilo skladbe", pri drugi pa "zanimivo dvoglasje, izvedba in ritem skladbe, vse troje pa", kot so zapisali, "sovpada z imenom ansambla.
 
V Škofji Loki je bila podeljena tudi Vodovnikova nagrada, ki jo za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil poklanja Društvo pesnikov slovenske glasbe, v sodelovanju z občino Zreče. Plaketo je letos prejel izjemno plodovit avtor in dolgoletni član Društva pesnikov slovenske glasbe Bernard Miklavc. Njegov ustvarjalni opus šteje več kot 300 besedil, ki jih izvajajo najboljši slovenski ansambli. Nagrade je bil vesel: "Lahko bi rekel, da sem dejansko zmagal na vseh festivalih narodno-zabavne glasbe, slovenske domače glasbe, od Ptuja, Vurberga, Števerjana, do narečne popevke v Mariboru, kot narečne popevke tu v Škofji Loki. Ja, zadovoljen sem, vesel!"  
 
Na včerajšnjem 15. večeru slovenskih viž v narečju, ki se je po enoletnem premoru spet vrnil v domačo Škofjo Loko (lani je gostoval v tržaškem zaledju, v občini Zgonik), se je v idiličnem okolju Loškega gradu prestavilo 10 ansamblov z novimi narečnimi narodno - zabavnimi skladbami. Nastopili so trije ansambli iz škofjeloškega območja - RAUBARJI, DOR MA CAJT in HOZENTREGARJI, v gorenjskem narečju je prepeval ansambel Marcela IN, v dolenjskem ansambli EKS'TRA BAND, JELEN in KOLOVRAT, SLOVENSKI MUZIKANTJE pa so zapeli v kraškem narečju. V Škofjo Loko so prišli tudi Prekmurci,  ans. KONTRABANT , ter gostje iz Tržaškega zaledja, ansambel OGNJENIH 7. V revijalnem delu sta nastopila ansambel Vikend in Fiškáli.  Vsi nastopajoči so v dar prejeli ročno izdelani srček - medeni kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov. Prireditev so povezovale voditeljice Radia Sora Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternel.

Skladbe je ocenjevala petčlanska strokovna komisija, ki ji je predsedoval, tako kot že vrsto let doslej, Tomaž Tozon. Glasbeno in izvedbeno plat tekmujočih ansamblov sta ocenjevala še Jože Burnik in Igor Podpečan, besedila pa Francka Benedik in Igor Pirkovič. Predsednik strokovne komisije Tomaž Tozon je o nastopajočih ansamblih povedal: "Izpolnili so moja pričakovanja, potrudili so se po svojih najboljših močeh, dogradili stvari, ki so še pešale. Predvsem mi je pa v veliko veselje, da so na jubilejnem koncertu nastopili trije loški ansambli, tako da smo dali tudi svoj obolus na tem lepem večeru. Jaz mislim, da smo lahko ponosni, da ga imamo, in hvala vsem, ki si prizadevate, da je ta lepa škofjeloška akcija uspela."

15. Večer slovenskih viž v narečju je organiziral Radio Sora, ob veliki pomoči agencije Geržina Videoton. Direktor Radia Sora Marjan Potočnik je bil po končanem večeru zadovoljen: "Večer je uspel, jaz sem zelo zadovoljen. Kaj naj rečem; deset novih, lepih narečnih viž, čudovito vreme, poln ambient,.. Jaz močno upam in si želim, da bomo  zmogli držat ta festival vsaj tja do številke dvajset ."

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save