Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Večer slovenskih viž

V petek zvečer se bo v Škofji Loki začel letošnji že 15. Večer slovenskih viž v narečju. Festivalski večer pripravlja Radio Sora, ob sodelovanju agencije Geržina Videoton, odvil se bo v atriju Loškega gradu, nastopilo pa bo 10 ansamblov z novimi skladbami, zapetimi v enem od slovenskih narečij. 

vandrovcka1

Konec tedna v Škofji Loki 15. Večer slovenskih viž v narečju!

zemljevid1

Podeljenih bo več nagrad, najboljšega izvajalca pa bo izbralo tudi občinstvo. V revijalnem delu bosta nastopila ansambel Vikend in Fiškali iz Hrvaškega Zagorja

Na letošnjem večeru slovenskih viž v narečju se bo predstavilo 10 ansamblov s povsem novimi, narečnimi narodno - zabavnimi skladbami. Večer ostaja namreč edini slovenski festival, ki še goji  narečno besedo in tako prispeva k ohranjanju jezikovne raznolikosti slovenskega prostora. Najboljšim besedilom, skladbam in izvajalcem bo podeljenih več nagrad: nagrada in plaketa Škofje Loke za najboljši nastop v celoti (nagrado v vrednosti 1000 evrov podarja občina Škofja Loka) nagrada za najboljše novo narečno besedilo (nagrado v vrednosti 500 evrov podarja Sazas), nagrada za najboljšo melodijo (nagrado v vrednosti 500 evrov podarja Adriatic Slovenica) ter nagrada občinstva (nagrado v vrednosti 700 evrov podarja Založba Zlati zvoki, nagrajeni ansambel pa prejme tudi prehodni pokal Vandrovček, delo umetnika Petra Jovanovića). Prvič letos bo nagrado za vzpodbujanje kakovostnega ustvarjanja slovenske glasbe podelila tudi Zveza vseh sindikatov glasbenikov Slovenije (dve denarni nagradi po 200 evrov), društvo pesnikov slovenske glasbe pa bo podelilo še Vodovnikovo nagrado za dolgoletno kakovostno ustvarjanje. Vsak nastopajoči bo v spomin na sodelovanje prejel ročno izdelani medeni kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov

Poleg občinstva bo tekmovalne skladbe ocenjevala strokovna komisija; besedila bosta ocenjevala Francka Benedik in Igor Pirkovič, melodije ter nastop v celoti pa Jože Burnik, Igor Podpečan in Tomaž Tozon, ki vodi strokovno komisijo že od prvega festivala naprej.

Sodelujoči ansambli se bodo predstavili z dvema skladbama; prva bo po lastnem izboru, druga pa bo tekmovalna, še ne slišana skladba v narečju. V tem zaporedju se bodo predstavili: ans. SLOVENSKI MUZIKANTJE ("NAŠE D'BRWTE" – kraško narečje; Primož Kosec/Milan Jež/Primož Kosec), ans. JELEN ("MARIČKA SPOD GRIČKA" – dolenjsko narečje; Janez Kranjec/Janez Kranjec/Janez Kovačič), ans. HOZENTREGARJI ("PRJATU FRANCE" - gorenjsko narečje; Gašper Konec/Miha Zabret/Gašper Konec), ans. DOR MA CAJT ("NA VESELIC' – selško narečje; Lenart Sušnik in Jaka Oblak/Brigita Pogačnik/Ans. Dor ma cajt), ans. KONTRABANT ("PO STARIJ CAJTIH ZADIŠIJ" - prekmursko narečje; Béla Szomi Kralj/Karel Turner/Kontrabant), ans. OGNJENIH 7 ("MUJ MAJ" - notranjsko narečje; Barbara Gropajc/Barbara Gropajc/Denis Daneu), ans. MARCELA IN ("DONS JE AN FLET'N VEČER" - gorenjsko narečje; Miha Močnik/Franc Ankerst/Miha Močnik in Tomaž Grajzar), ans. KOLOVRAT ("ANČKA" – dolenjsko narečje; Aleksander Vlašič/Tone Košmrlj/Aleksander Vlašič), ans. EKS'TRA BAND ("VALČEK IN POLKO" – dolenjsko narečje; Uroš Križman/Matej Kocjančič/Uroš Križman), in ans.  RAUBARJI ("KE SE PARJATLI UKOP NABEREMA" – poljansko narečje; Blaž Jenkole/David Mohorič/Blaž Jenkole)).

V revijalnem delu bosta nastopila ansambel Vikend in Fiškali. Fiškáli prihajajo iz Hrvaškega Zagorja in se lahko pohvalijo s številnimi nagradami na festivalih na Hrvaškem, kjer so stalni gostje. Ansambel Vikend pa prihaja iz Velenja in je prav tako opažen in nagrajen na številnih festivalih. Na Večeru viž v narečju so leta 2003 s skladbo "Pa ka pa puol" osvojili nagrado strokovne komisije za najboljšo melodijo festivala, na Vurberku so lani prejeli Zlatega zmaja ter nagrado za najboljšo vokalno izvedbo in nagrado za najboljšo melodijo po izboru radijskih postaj, na Ptuju pa so osvojili nagrado za najboljšo skladbo v celoti ter bili izbrani za najboljši ansambel med ostalimi zasedbami.

Večer slovenskih viž v narečju bodo povezovale v narodne noše oblečene voditeljice Radia Sora - Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternelj. Izšla bo tudi festivalska zgoščenka, ki bo obiskovalcem na voljo ob vstopu na prizorišče. Festivalski večer se bo začel v petek, 12. junija, ob 19.30. uri na dvorišču Loškega gradu, v primeru dežja pa v športni dvorani Trata. Vstopnina je 10 evrov, parkiranje je možno na uradnih parkiriščih v Škofji Loki (pri nekdanjem Tehniku, na Kapucinskem trgu ali pa v nekdanji vojašnici).

(na fotografiji: Vandrovčka, delo umetnika izpod Blegoša Petra Jovanovića)

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)


Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save