Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Po hudem neurju, ki je v sredo povzročalo številne nevšečnosti

Tako hudega neurja, kot ga je prinesla Melisa, marsikje ne pomnijo
Ljubljana, 31.07.2014, 08:30 | N.Š.K./STA/Reuters

Ciklon Melisa, ki je s seboj prinesel hude nalive z viharnim vetrom in točo, je težave povzročal v kar šestih državah. O rekordnih nalivih in celo tornadu poročajo s Hrvaške. Na vzhodu Slovenije so narasle vode zalivale kleti, padala pa je tudi toča. Za prebivalci Srbije in Črne gore pa je nemirna noč.

Po hudem neurju, ki je v sredo povzročalo številne nevšečnosti tako pri nas, kot tudi južno in severno do nas, nas danes čaka še en pretežno oblačen in deževen dan, ki pa niti približno ne bo tako intenziven kot včerajšnji.

Nočna neurja v Črni gori in Srbiji

Nemirna noč je za prebivalci Srbije in Črne gore. Ti dve državi so huda neurja prizadela v sredo zvečer in v noči na danes. V Črni gori so bile poplavljene ulice večine krajev ob morju, v Srbiji pa so nevihte, ki so prispele s Hrvaške, prizadele predvsem zahod države.

 

Poplave v Romuniji

Poplave v Romuniji
Obilne padavine so zajele Bolgarijo in Romunijo in poplavile več mest. Trije ljudje so v poplavah izgubili življenje, več sto ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. (Foto: Reuters)

Zaradi zelo slabih vremenskih razmer je bilo od 20. ure sinoči do davi za promet zaprto črnogorsko pristanišče Bar. O močnih neurjih so poročali tudi z območja Herceg Novega, kjer je pozno popoldne v samo desetih minutah padlo 25 litrov dežja na kvadratni meter. V Igalu pa je voda zalila več hiš.

V Srbiji so plohe s točo med drugim prizadele Obrenovac, ki so ga opustošile že majske poplave. O močnem vetru in nalivih so poročali tudi iz Kraljeva, kjer je bila zaradi neurij za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo. Zaradi slabih vremenskih razmer so v Srbiji zvečer poostrili nadzor v zračnem prometu, da se ne bi ponovil scenarij s Hrvaške, ki je morala v sredo spričo slabega vremena za nekaj časa celo zapreti zračni prostor nad državo.

Hude poplave na Molatu

Hude poplave na Molatu
Hude poplave na hrvaškem otoku Molat. (Foto: Facebook)

Na Hrvaškem tako hudega neurja ne pomnijo

Včerajšnjega dne Hrvatje še dolgo ne bodo pozabili. Ciklon Melisa, ki je sever Jadrana zajel že v torek zvečer, je povzročal številne težave. Zaradi izredno močnih nalivov so narasli številni hudourniki, poplavljene so bile ceste in mesta, strele so netile požare, padala je toča. Veter je odkrival strehe, zaradi neurja, ki je v popoldanskih urah zajelo tudi osrednji in vzhodni del Hrvaške, pa so za nekaj ur zaprli zračni prostor nad Hrvaško.

Meteorologi poročajo o rekordnih količinah padavin. Tako je na otoku Ist pri Zadru v 24 urah padlo kar 294 litrov dežja na kvadratni meter. Na Silbi je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na tem otoku. Na Silbi imajo povprečno letno 843 litrov dežja na kvadratni meter, letos pa so od začetka julija namerili že 330 litrov. Tudi na Molatu je v minulih 24 urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Neurje v mestu Gornji Hruševac

Neurje v mestu Gornji Hruševac
Razdejanje po neurju v mestu Gornji Hruševac. (Foto: Dnevnik.hr)

Pogled na razkrite strehe, zemljo in kamenje, ki so ga narasle vode nanosile na ceste in dvorišča ter v toči uničene pridelke razkriva moč razbesnele narave. V mestu Gornji Hruševac v občini Pokupsko je največ škode povzročil viharni veter. Tamkajšnji domačini pripovedujejo, da so doživeli pravi tornado, ki je razkrival strehe in odnašal vozila. Nekatere strehe so povsem uničene, strešniki in leseno ogrodje pa je razmetalo tudi do 100 metrov daleč stran. Veter je podiral drevesa in jih ruval. Prebivalci pripovedujejo o neverjetni moči vetra. Ta se je uprl v tovornjak, ki je bil parkiran na dvorišču hiše in od hiše oddaljen 10 do 15 metrov, ga potisnil ob avto, ki je bil parkiran pred njim, nato pa oba skupaj potiskal do hiše.

Vzhod Slovenije prizadele nevihte s točo

Neurje je v poznih popoldanskih urah prizadelo tudi vzhod Slovenije. Nalivi so poplavili številne kleti in podirali drevesa. Strela je udarila v dimnik stanovanjske hiše v Murski Soboti in poškodovala lastnico. V naselju Gornji Petrovci je meteorna voda zalila garažo in sprožila manjši plaz, v Lendavi pa je kar 10 minut padala toča.

O neurjih poročajo tudi iz Avstrije

V avstrijski zvezni deželi Gradiščansko je za gasilci naporna noč. Posredovati so morali praktično v vseh okrožjih. Neurja so ponekod tudi prekinila oskrbo z elektriko. Zalilo je številne kleti, zaradi podrtih dreves in naraslih hudournikov so bile poplavljene številne ceste. Škoda je precejšnja.

Poplave v Belgiji

Poplave v Belgiji
Deček opazuje škodo, ki jo je povzročil viharni veter v belgijskem mestu Ittre. (Foto: Reuters)

O neurju z nalivi in viharnim vetrom poročajo tudi iz Belgije. V mestu Ittre je hud naliv pred dvema dnevoma povzročil katastrofalne poplave. Voda je odnašala vozila in porušila številne hiše. Mnogo družin je ostalo brez vsega.

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save