Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Pozor! Na Jadranu razglašen rdeči alarm!

Avstrijsko Gradiščansko po neurjih "pod vodo"
Pozor! Na Jadranu razglašen rdeči alarm!

Avtor: Tina Vovk, STA

Na hrvaških otokih Molat in Silba je minulo noč divjalo neurje, ki je povzročilo precejšnje razdejanje. Narasle vode so odnašale vozila in ceste. Nevihtno vreme je napovedano tudi za danes.

Temni oblaki nad hrvaško obalo. Foto: Aleksandar Gospić/Crometeo Temni oblaki nad hrvaško obalo. Foto: Aleksandar Gospić/Crometeo

Vremenoslovci so zaradi strahu pred nevihtnim vremenom za Istro, Kvarner ter Dubrovnik z okolico razglasili rdeči alarm oziroma največjo stopnjo nevarnosti, kar pomeni, da so ogrožena tudi človeška življenja in da lahko nastane velika škoda.

Neurje bo ponekod prineslo obilne padavine, napovedane so tudi vodne trombe na morju. Za območje hrvaške Istre in Kvarnerja ter jug Dalmacije pri Dubrovniku so zato vremenoslovci razglasili rdeči alarm.

Avtomobili na loklanih cestah so obtičali v globoki vodi. Foto: Šime Mračić/Crometeo Avtomobili na loklanih cestah so obtičali v globoki vodi. Foto: Šime Mračić/Crometeo

Hrvaški hidrometeorološki zavod je napovedal, da se bodo čez dan dež in nevihte s severnega Jadrana razširili na celotno Hrvaško. Po napovedih vremenoslovcev se bo vreme na Hrvaškem od petka umirilo, postopoma pa bodo sledile običajne poletne temperature.
Avtomobili v meter visoki vodi


Deževje je na Silbi in Molatu povzročilo velike poplave. Na fotografijah, objavljenih na hrvaškem meteorološkem portalu crometeo.hr, je videti avtomobile, ki so na lokalnih cestah obtičali v meter globoki vodi.

Na otoku Ist pri Zadru je v preteklih 24 urah padlo 294 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda rekordna dnevna julijska količina padavin.
Vodna apokalipsa


"Nebo se je zjutraj spojilo z zemljo – takšen prizor je večino jutra vladal nad Zadrom. Mestne ulice in trgi so se samo v nekaj minutah spremenili v slapove in jezera," piše lokalni spletni portal Antena Zadar.
Rešili slovensko ladjo


V Pašmanskem kanalu je zjutraj nekaj pred 7. uro ladja Jadrolinije Prizna rešila ladjo pod slovensko zastavo, ki jo je nenadzorovano nosil nevihtni veter. Posadki Jadrolinije je uspelo slovensko ladjo, na kateri ni bilo potnikov, odpeljati v pristanišče v Biogradu.

Na Silbi je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na tem otoku. Na Silbi imajo povprečno letno 843 litrov dežja na kvadratni meter, letos pa so od začetka julija namerili 330 litrov. Tudi na Molatu je v preteklih 24 urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Hudo je tudi na Pagu in Dugem otoku, kjer so morali gasilci iz številnih kleti prečrpavati vodo.
Hudo neurje še v Zagrebu, alarm razglasili tudi v BiH


Močna nevihta je popoldne zajela Zagreb, kjer sta močan dež in veter povzročila težave v prometu. Lokalni mediji tudi poročajo, da je poplavljena vzletno-pristajalna steza na letališču Pleso. Oranžni alarm zaradi napovedanih hudih neurij so medtem razglasili tudi v več delih BiH.

Močni sunki vetra so lomili veje dreves, ki so padale na električno napeljavo in povzročile prekinitev tramvajskega prometa v vzhodnem delu mesta. Zaradi vode na cestah so morali začasno ustaviti ali omejiti tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.
Gasilci imajo veliko dela


Policija je poročala o težavah v prometu na mestnih ulicah in v vseh večjih križiščih, na katerih je prihajalo do zastojev zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves. Veter je odnašal predmete s teras lokalov, je poročal novičarski portal index.hr. Zaradi številnih klicev imajo gasilci veliko dela.

Lokalni radio 101 je poročal, da gre pričakovati tudi zamude v letalskem prometu, saj je poplavljena vzletno-pristajalna steza na zagrebškem mednarodnem letališču Pleso.

V centru za kontrolo zračnega prometa v Zagrebu je med neurjem okoli 15. ure vdrla voda in je zmanjkalo elektrike. Ker nadzorniki niso mogli več spremljati letal v hrvaškem zračnem prostoru - v njem je bilo takrat približno sto potniških letal - so morali zračni prostor nad vso državo začasno zapreti. Letala, ki so bila v zraku, so varno pospremili v zračne prostore drugih držav. Že nekaj pred 17. uro so sicer začeli znova delati in promet se je počasi normaliziral.

Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je medtem zajela toča. Podobne novice prihajajo iz Čakovca in Koprivnice.
Na jadranski magistrali in gorskih cestah možni udori zemlje in kamenja


Močan veter povzroča težave tudi na avtocestah med Zagrebom in Reko ter tudi proti Splitu. Na jadranski magistrali in gorskih cestah so možni udori zemlje in kamenja, opozarja Hrvatski auto klub (Hak).

V več regijah v BiH - med drugim na območju Banja Luke, Tuzle, Bihaća ter Mostarja in Trebinja - so medtem zaradi nevarnosti močnega deževja in strel razglasili oranžni alarm, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Slabo vreme v prihodnjih dveh dneh bi lahko med drugim vodilo v poplavljanje manjših rek in potokov na severu in severozahodu Republike srbske.
Avstrijsko Gradiščansko po neurjih "pod vodo"


Gasilce v avstrijski zvezni deželi Gradiščansko čaka dolga noč. Po silovitih neurjih, udarih strel in večurnem močnem deževju morajo posredovati v praktično vseh okrožjih. Večinoma črpajo vodo iz poplavljenih kleti in čistijo ceste. Deželna centrala za varnost in reševanje LSZ je ocenila, da je "kvazi pod vodo vso Gradiščansko".

Že popoldne so neurja ponekod tudi prekinila oskrbo z elektriko. Najhuje so prizadeta območje okoli Nežiderskega jezera ter okrožji Oberwart in Güssing, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Alarm zaradi nevarnosti neurij so podaljšali in velja še vsaj do 4. ure zjutraj.
Poplave v Romuniji in Bolgariji zahtevale žrtve


Vremenske nevšečnosti so tudi v Bolgariji in Romuniji. Državi so prizadele obilne padavine, zaradi katerih je poplavljenih več mest. Trije ljudje so v poplavah umrli, več sto ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

V Bolgariji je obilno deževje prizadelo območje mesta Gabrovo v osrednjem delu države. V poplavah je umrla 61-letna ženska, eno osebo pogrešajo. Številne vasi so ostale brez elektrike, v več krajih imajo tudi težave pri oskrbi z vodo. Zaradi zemeljskih plazov je uničenih več mostov in cest.

V Romuniji so poplave zahtevale dve smrtni žrtvi, med njimi 72-letni moški. Na jugozahodu države so iz treh vasi evakuirali okoli 500 ljudi, 75 hiš pa je odrezanih od sveta. Zaradi poplav je iztiril vlak, a za zdaj ni poročil o žrtvah in škodi v nesreči.

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save