Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Večer prodan, začenjajo se skrbi zaposlenih

 Foto Foto servis

Časopisna hiša Večer.
Arhiv STA

Maribor/Ljubljana, 11. julija (STA) - Časopisna hiša Delo je v četrtek z družbo Dober Večer sklenila kupoprodajno pogodbo za prodajo 79,24-odstotnega deleža mariborske časopisne hiše Večera. Čeprav vrednosti posla niso izdali, gre po pisanju medijev za dober milijon evrov. Novi lastniki ob tem že napovedujejo stabilizacijo poslovanja, ki bi utegnila pomeniti tudi odpuščanja.

 Družba Delo je s sklenitvijo posla izpolnila pet let staro zahtevo varuha konkurence, ki jim je zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije naložil prodajo vsaj 75-odstotnega deleža. Pogodba je bila v četrtek sklenjena pod odložnim pogojem, saj morajo novi lastniki pridobiti še soglasje varuha konkurence, medtem ko so predhodno soglasje ministrstva za kulturo že pridobili.

Predsednica Delove uprave Irma Gubanec za dodatne komentarje zaradi dopusta danes ni bila dosegljiva, so pa v omenjeni hiši pisno pojasnili, da so si ves čas od prejema odločbe prizadevali za prodajo deleža in iskali potencialne kupce.

O tem, kolikšna je vrednost posla, molčijo, saj da gre za poslovno skrivnost, neuradno pa naj bi Dober Večer, za katerim stojita nekdanji lobist Uroš Hakl in bivši predsednik uprave družbe T-2 Sašo Todorović, za osrednjo medijsko hišo v severovzhodni Sloveniji s 155 zaposlenimi odštel dober milijon evrov.

Da se da z resnim pristopom in dobro strategijo z Večerom zelo lepo poslovati, je prepričan Todorović, ki podrobnosti zaradi zavez v pogodbi prav tako ni želel razkrivati, je pa zatrdil, da je denar zagotovljen. Dokončen prevzem in s tem prihod v mariborsko časopisno hišo pričakuje v nekaj tednih.

Med prvimi koraki je omenil stabilizacijo poslovanja z ukrepi tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani. Todorović ne skriva, da bodo šli tudi v smeri zniževanja števila zaposlenih, kar je nenazadnje napovedal že pred sklenitvijo pogodbe.

Kot je še dodal, se niti on niti Hakl verjetno ne bosta zaposlila v podjetju, se bosta pa drugače aktivno vključevala v vodenje družbe vsak na svojem področju. Kar se tiče aktualne uprave in urednikov, za zdaj po njegovih besedah o menjavah ne razmišljata.

V upravi Večera za zdaj molčijo, so se pa oglasili novinarji omenjenega časnika. V skupni izjavi Društva novinarjev Slovenije ter Večerovega aktiva in zastopstva uredništva so med drugim opozorili na nekatere zaskrbljujoče okoliščine prodaje. Zadnja faza je po njihovem spet tekla netransparentno in neodgovorno.

Kot opozarjajo, Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili, obstajajo le ustna zagotovila o ohranitvi trenutne dejavnosti. Hakl in Todorović novinarjem tudi nista predstavila razvojne vizije medija, so izpostavili.

Ob tem so poudarili, da je kupec lobist in v predkazenskih postopkih "v zadevi pomurski zakon". Društvo skrbi tudi dejstvo, da naj bi kupci že predhodno dobili soglasje enega od regulatorjev, ministrstva za kulturo, kar po njihovem vnaša dvom v transparentnost postopkov tudi na tej ravni.

Po njihovem mnenju v Večer ne prihaja strateški lastnik, podjetje pa bo prevzemal z dolžniškim kapitalom, zato obstaja tudi realna nevarnost izčrpavanja in vzpostavitve poslovnega modela predvsem na temelju ostrih rezov, tudi v novinarsko delo. Z vnaprejšnjo napovedjo o odpuščanju 53 zaposlenih sta Hakl in Todorović utemeljenost navedenih bojazni potrdila že sama, so dodali.

Če je nekdo na trgu, ga sicer lahko kupi kdorkoli, saj živimo v tržnem gospodarstvu, pa meni predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić. Kot je še dodal, naj se tisti, ki želi o ozadju prodaje Večera podjetju Dober Večer izvedeti kaj več, obrne na strice iz ozadja, saj ti gotovo poznajo odgovor.

Na ministrstvu za kulturo, pri katerem mora potencialni kupec več kot 20-odstotnega deleža izdajatelja radijskega ali televizijskega programa ali splošno-informativnega dnevnika pridobiti soglasje, so povedali, da so predhodno soglasje v primeru prodaje Večera izdali družbama Astraea in Dober Večer.

Glede dvomov društva novinarjev o transparentnosti ministrstvo pravi, da dejstvo, da sta dva potencialna kupca ministrstvo zaprosila za izdajo soglasja, ministrstvo pa ga je v skladu z zakonom tudi izdalo, "ne more vnašati nikakršnega dvoma o transparentnosti postopkov". Dodaja, da bi bila brez tega soglasja vsaka kupoprodajna pogodba med sedanjim in prihodnjim večinskim lastnikom družbe Večer nična.

Ministrstvo poudarja, da v postopku izdaje soglasja ne sme presojati, ali je potencialni vlagatelj tudi sposoben vodenja, upravljanja ter strateškega razvoja medijske hiše. Ne glede na to pa pričakuje, da se novi lastnik Večera dobro zaveda svoje velike odgovornosti za prihodnost časnika, ki ima v slovenskem medijskem prostoru dolgo tradicijo in zelo velik pomen pri zagotavljanju pluralnega in raznolikega medijskega prostora.

Ob tem so poudarili, da ministrstvo v postopku izdaje soglasja preverja "zgolj" obstoj navzkrižnega lastništva, ki ga prepoveduje zakon o medijih, obstoj morebitne kapitalske ali glasovalne povezanosti pri konkurenčnih medijih ter obstoj morebitnih povezanih oseb. Na podlagi teh ugotovitev sprejeme odločitev, ali bi pridobitev več kot 20-odstotnega kapitalskega ali glasovalnega deleža lahko ogrozila pluralnost in raznovrstnost medijev v Sloveniji.

Profesor novinarstva na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević pa upa, da novi investitor Večera ne bo ravnal podobno kot nekateri drugi lastniki družb, ki so do lastništva prišli s pomočjo kreditov. To je namreč v preteklosti velikokrat pomenilo obupane poskuse čim prejšnjega vračila kreditov in slabe ekonomske načrte, pravi.

Ker sta lastnika že nakazala, da nameravati odpustiti okoli tretjino zaposlenih, je po njegovem potrebno intenzivno spremljati, kako to nameravata izpeljati. Pri tem je Milosavljević izpostavil zlasti vprašanje, ali bo do krčenja prišlo pri neučinkovitih oz. slabih ustvarjalcih vsebin ali nemara pri tistih, ki so problematični kakšnim politikom, oglaševalcem ali njima samima.

Dan po prodaji so delničarji Večera danes izpeljali še skupščino podjetja. Že pred četrtkovo sklenitvijo posla je bilo jasno, da se iz nadzornega sveta umikata Marjeta Zevnik, sicer tudi prva nadzornica Dela, in nekdanji predsednik nadzornega sveta Večera Dušan Mohorko, ki sta že pred časom podala odstopni izjavi. Njuni mesti sta zasedla Peter Grašek in Matija Vojsk.

Četrtkova odločitev za prodajo Dober Večeru je bila vsaj nekoliko presenetljiva, saj je še pred sejo nadzornikov za favorita veljala agencija Odmev, ki jo zastopata Damijan Nacevski in Vili Grdadolnik, slednji je sicer tudi zunanji svetovalec Pivovarne Laško za odnose z javnostmi.

Za Odmevom naj bi stal tudi kitajski kapital preko družbe Poly Real Estate Group, ki naj bi bila pripravljena v Večer vložiti dva milijona evrov. A je ponudnik želel vsaj 24 ur, da dobi zagotovilo, da ta denar bo, kar pa je bilo po informacijah Večera za Delo preveliko tveganje.

Postopek prodaje mariborskega časnika se je vlekel več let, Delovi nadzorniki pa so imeli tokrat na mizi štiri ponudbe. Poleg Odmeva in družbe Dober Večer sta ponudbe oddali še družba Salomon v imenu skupine Krater ter mariborsko podjetje Astraea Investicije Ena, ki je v lasti Jožeta Kojca.

Delo je imel 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru. Ostali manjšinski lastniki Večera so še Sod (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save