Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

16. Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU

Škofja Loka, petek, 10. junij 2016. Škofja Loka je v pričakovanju 16. Večera slovenskih viž v narečju! Do 16. Večera slovenskih viž v narečju je le še devet dni! 10. junija zvečer se bo na Loškem gradu predstavilo osem tekmovalnih ansamblov s skladbami, zapetimi v šestih narečjih, v revijalnem delu pa bodo nastopili zmagovalni ansambli drugih slovenskih festivalov. Festival že tradicionalno podpira občina Škofja Loka, letos pa ga je pod svoje okrilje vzelo tudi ministrstvo za kulturo...

vandrovcka1

-        Foto: oba Vandrovčka, prehodna pokala, ki ju je izdelal kipar Peter Jovanovič; prejme ga zmagovalni ansambel po izboru občinstva

      -    Informacije o festivalu

Še nekaj tehničnih informacij:

-        Novinarje oziroma predstavnike medijskih hiš prosimo, da svojo prisotnost na festivalskem večeru potrdite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. . Gradivo za novinarje, festivalsko zgoščenko in vse morebitne dodatne informacije boste prejeli na stojnici (press) ob vhodu na prizorišče. Parkirate lahko na parkiriščih v Škofji Loki, dostop z avtomobilom do gradu ne bo mogoč, prav tako tudi ne parkiranje na gradu.

-        Na dan festivala bo izšla zgoščenka s tekmovalnimi skladbami, ki bo na voljo na prizorišču v času festivala, kasneje pa na Radiu Sora.

-        Vstopnice so po 5 evrov in so že v prodaji na Radiu Sora, v Gorenjskem glasu, turističnem društvu Škofja Loka in na bazenu Železniki, naprodaj pa bodo tudi uro pred festivalom na Loškem gradu.

-        16. Večer slovenskih viž v narečju bo v petek, 10. junija, ob 19.30 v atriju Loškega gradu, v primeru slabega vremena pa bo v športni dvorani Trata v Škofji Loki.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonskih številkah 051/697-730 (Marjan Potočnik), 041/679-052 (Andreja Čamernik) ali 051/697-731 (Tanja Barašin), lahko pa tudi preko elektronske pošte na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Želim vam lep dan in na svidenje 10. junija v Škofji Loki!

Tanja Barašin

RADIO SORA, d.o.o.
Tanja Barašin, odgovorna urednica

MALO VEČ O SAMEM FESTIVALU!!!

Škofja Loka je v pričakovanju 16. Večera slovenskih viž v narečju!

Do 16. Večera slovenskih viž v narečju je le še devet dni. 10. junija zvečer se bo na Loškem gradu predstavilo osem tekmovalnih ansamblov s skladbami, zapetimi v šestih narečjih, v revijalnem delu pa bodo nastopili zmagovalni ansambli drugih slovenskih festivalov. Festival že tradicionalno podpira občina Škofja Loka, letos pa ga je pod svoje okrilje vzelo tudi Ministrstvo za kulturo.

Škofja Loka, 1. junij 2016 – Začel se je junij, mesec, v katerem bo Škofja Loka spet gostila narodno - zabavne ansamble, ki bodo peli v slovenski narečni besedi! V petek, 10. junija, se bo namreč na Loškem gradu začel letošnji že 16. Večer slovenskih viž v narečju, edini slovenski narečni festival. V tekmovalnem delu se bo predstavilo 8 narodno - zabavnih ansamblov, ki se bodo potegovali za več nagrad. Osrednja bo tudi letos nagrada Škofje Loke za najboljši nastop v celoti, medtem ko bodo zmagovalci po izboru občinstva domov odnesli prehodni kipec Vandrovčka, delo kiparja izpod Blegoša Petra Jovanoviča. Podeljene bodo tudi nagrade za najboljšo melodijo, za najboljše besedilo in Vodovnikova nagrada piscu besedil. V revijalnem delu bodo nastopili štirje ansambli, zmagovalci lanskih in enega letošnjega slovenskega festivala.
Strokovna komisija je letos izmed 15-ih prijavljenih ansamblov izbrala osem skladb, ki so ustrezale tako po besedilu, kar je za uvrstitev na festival ključno, kot po melodiji.  Na Večeru slovenskih viž v narečju bosta nastopila dva ansambla iz Poljanske doline, ki bosta zastopala škofjeloško območje: lanski zmagovalci občinstva RAUBARJI (»Čez polanske griče«) in ODKLOP »Pozablen vašk ževlejne«) , v gorenjskem narečju pa bodo prepevali člani ansambla GALOP (»Flet'n se mam«). Notranjsko narečje bodo predstavili LISJAKI z Barbaro in Neli (»Kdr bwš rat'la mama«) in ansambel BRKINSKI TRIO (»Malu pretiravaš«), dolenjsko narečje ansambel ŠMENT (»Kdur pije«), štajersko narečje MURNI (»Ja kua pa zaj«), pohorsko pa FRAJERKE (»Tau, tau«).

V revijalnem delu, ki se bo prepletal s tekmovalnim, bodo obiskovalci slišali zmagovalne ansamble z lanskih in enega letošnjega slovenskega festivala narodno – zabavne glasbe. Nastopili bodo Ognjeni muzikantje (absolutni zmagovalci festivala v Števerjanu), ansambel Jug (najboljši kvintet na Ptuju), ansambel Žargon (dobitnik Zlatega zmaja, nagrade občinstva in plakete Lojzeta Slaka na Vurberku) ter ansambel Sekstakord (nagrada za najboljšo skladbo na letošnjem festivalu Slovenska polka in valček). Festivalski večer bodo povezovale voditeljice Radia Sora Andreja Čamernik, Jana Jenko in Damjana Peternelj.

Večer slovenskih viž v narečju je edini slovenski festival, ki še goji in neguje slovensko narečno besedo. Prav zato ga je letos prvič, odkar obstaja, podprlo tudi Ministrstvo za kulturo. Besedila bo letos, poleg dialektologinje Francke Benedik, ocenjeval tudi kantavtor Adi Smolar, ki je o narečjih in festivalu povedal: "To je eno veliko bogastvo, ki ga Slovenci premoremo, po eni strani prav čudežno že; tako majhen narod in toliko različnih govoric, pa kljub temu smo vsi Slovenci. Tako da to je treba sigurno gojit pa ne pozabit, sploh v današnjem času, ko je velik trend »poangleženja«, bom rekel. Jaz sem velik ljubitelj slovenščine in predvsem zelo spoštljivo gledam na narečja. Na tak način jih ohranjati skozi pesem, jaz mislim, da je to zelo pomembno, ker pesem seže ljudem do srca in hote ali nehote se človek poduči o kakšnem narečju, ki ga sicer ni več mogoče slišati. Tako da to je pogumna stvar, da se to naredi, da se naredi poslušljivo, da se naredi dostopno čim širšemu krogu poslušalcev.« (posnetek: Adi Smolar o festivalu in narečjih ; dolžina 36 sekund)

16. Večer slovenskih viž v narečju organizira Radio Sora ob pomoči agencije Geržina Videoton. Začel se bo v petek, 10. junija, ob 19.30 v atriju Loškega gradu, v primeru slabega vremena pa bo preseljen v športno dvorano Trata v Škofji Loki. Na dan festivala bo izšla tudi zgoščenka z vsemi tekmovalnimi skladbami, ki bo na voljo na prizorišču v času festivala, po njem pa na Radiu Sora. Vstopnice po 5 evrov so že na voljo na Radiu Sora, v Gorenjskem glasu, turističnem društvu Škofja Loka in na bazenu Železniki, naprodaj pa bodo tudi uro pred festivalom na Loškem gradu. Na vhodu bo postavljena tudi stojnica za novinarje, kjer bodo prejeli gradivo o letošnjem Večeru slovenskih viž v narečju, skupaj z vstopnicami.

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save