Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Čez mesec dni v Škofji Loki že 16. Večer slovenskih viž v narečju!

Čez natanko mesec dni, 10. junija, se bo na 16. Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki z novimi, še ne slišanimi skladbami v narečnih besedilih predstavilo 8 ansamblov. V revijalnem delu bodo nastopili ansambli, ki so slavili na lanskih slovenskih narodno - zabavnih festivalih. Festivalski večer je letos vzelo pod okrilje tudi Ministrstvo za kulturo.

narecne vize 2016

Škofja Loka, 10. maj 2016 - Letošnji že 16. Večer slovenskih viž v narečju, ki domuje v Škofji Loki, bo na dvorišču Loškega gradu zazvenel čez natanko mesec dni, 10. junija! Strokovna komisija, ki ji predseduje Tomaž Tozon, je že pred mesecem dni izmed 15 prijavljenih ansamblov izbrala 8 takih, ki se bodo z novimi skladbami v narečnih besedilih predstavili letos. Slišali bomo skladbe v notranjskem, gorenjskem, dolenjskem, štajerskem, pohorskem in poljanskem narečju.
V notranjskem narečju bomo slišali dve skladbi: LISJAKI z Barbaro in Neli (pevki prihajata iz tržaškega zaledja) bodo zapeli skladbo »Kdr bwš rat'la mama«, ansambel BRKINSKI TRIO pa »Malu pretiravaš«. Gorenjsko narečje bo zastopal ansambel GALOP s »Flet'n se mam«, v dolenjskem narečju bo skladbo »Kdur pije« predstavil ansambel ŠMENT, MURNI se bodo v štajerskem narečju spraševali »Ja kua pa zaj«, po pohorsko pa bodo FRAJERKE prepevale »Tau, tau«. Dva ansambla prihajata tudi iz Poljanske doline; v poljanskem narečju nas bodo RAUBARJI ponesli »Čez polanske griče«, ansambel ODKLOP pa bo obujal »Pozablen vašk ževlejne«.

V revijalnem delu bodo tokrat nastopili ansambli, ki so lani in letos že slavili na pomembnejših festivalih narodno – zabavne glasbe. Ognjeni muzikantje so bili absolutni zmagovalci festivala v Števerjanu, ansambel Jug je prejel nagrado za najboljši kvintet na Ptuju, ansambel Žargon je na Vurberku lani osvojil Zlatega zmaja, nagrado občinstva in plaketo Lojzeta Slaka, medtem ko je ansambel Sekstakord slavil na letošnjem festivalu Slovenska polka in valček, kjer so si v aprilu po mnenju strokovne žirije priigrali nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti.

Na 16. Večeru slovenskih viž v narečju bo podeljenih več nagrad: za besedilo, melodijo, nagrada Škofje Loke za najboljši celostni nastop, Vodovnikova nagrada za življenjsko delo ter nagrada občinstva, ki nagrajenemu ansamblu poleg denarne nagrade prinaša tudi prehodni pokal "Vandrovca". Leseni kupec je delo umetnika izpod Blegoša Petra Jovanoviča in je v teh 16-ih letih postal nepogrešljiva maskota festivala. Vsak izmed nastopajočih bo prejel tudi Dražgoški kruhek – medeno srce, ki ga izdeluje mojstrica domače in umetnostne obrti Cirila Šmid iz Železnikov.

Letošnji  Večer slovenskih viž v narečju, ki ga organizira Radio Sora ob pomoči agencije Geržina Videoton, bo zazvenel na Loškem gradu v Škofji Loki, v primeru dežja pa bo prestavljen v športno dvorano Trata. Začel se bo v petek, 10. junija, ob 19.30, tekmovalni ansambli pa se bodo predstavili s po dvema skladbama; poleg tekmovalne bodo zaigrali še eno iz zakladnice slovenske narodno - zabavne glasbe. Obeta se nam lep glasbeni večer, v katerem bomo slišali veliko dobre glasbe, hkrati pa pripomogli tudi k ohranjanju slovenskih narečij. Škofjeloški Večer slovenskih viž v narečju je namreč ostal edini slovenski festival, ki ohranja narečno besedo in tako pripomore k ohranjanju naše tradicije. To je letos prvič prepoznalo tudi Ministrstvo za kulturo, ki je vzelo festivalski večer pod svoje okrilje, prav tako pa tudi občina Škofja Loka, ki festival podpira že od njegovih začetkov.

 

Čez natanko mesec dni, 10. junija, se bo na 16. Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki z novimi, še ne slišanimi skladbami v narečnih besedilih predstavilo 8 ansamblov. V revijalnem delu bodo nastopili ansambli, ki so slavili na lanskih slovenskih narodno - zabavnih festivalih. Festival je letos vzelo pod okrilje tudi Ministrstvo za kulturo. ...

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonskih številkah 051/697-730 (Marjan Potočnik), 041/679-052 (Andreja Čamernik) ali 051/697-731 (Tanja Barašin), lahko pa tudi preko elektronske pošte na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

RADIO SORA, d.o.o.
Tanja Barašin, odgovorna urednica

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save