Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Narodnjak sporoča!!!

Alpski Kvintet

Alpski kvintet je eden izmed vodilnih domačih ansamblov, ki je prispeval v zakladnico domače glasbe veliko novega, tako po avtorski kot izvajalski strani. Gre sicer za klasično kvintetovsko zasedbo, vendar s primesmi zabavne glasbe, še posebej pa je zven zgrajen na swingovski trobenti in na čistem zlitju pevskih glasov. Alpski kvintet je nastal načrtno. Prvič so javno nastopili 24. septembra 1966 v Kranju. Na priloženi fotografiji, pa je Alpski Kvintet v najbolj prepoznavni zasedbi vseh časov in tudi po mnenju velikega števila ljubiteljev Alpskega Kvinteta, zlatih časov ansambla.

Alpski originali s pevcema Ivanko Kraševec Prešern in Otom Pestnerjem so navdušili občinstvo. / Foto: Luka Rener

In še ena od starejših posnetkov.

Ime ansambla je dal Jože Kuralt. Pod tem imenom je glasbena skupina brez Jožeta Šmida in Jožeta Antoniča nastopila že nekajkrat. Igrala je na Voglu, nastopila pa je tudi v oddaji Pokaži, kaj znaš. Prvo zasedbo so sestavljali: Niko Kraigher, harmonika, Ivan Prešeren, trobenta - ki je bil tedaj tudi vodja - Vinko Kozjek, klarinet, Peter Kejžar, bas in Franci Kejžar, kitara.

Postali so zelo poznani in kmalu so začeli gostovati v Franciji, Švici, pa tudi v Nemčiji in Avstriji. Po različnih lokalih po Švici, Avstriji in Nemčiji je Alpski kvintet igral vse od leta 1967 do leta 1975. Največ so igrali prav v Švici in sicer v Zürichu, Bernu, Baslu in drugje.

Prvo malo ploščo je Alpski kvintet izdal 12. julija 1967. Na njej so bile štiri sklade, ki sta jih napisala Jože Šmid in Ivan Prešern. Vodja Alpskega kvinteta je bil do leta 1968 Jože Šmid, po njegovem odhodu pa Jože Antonič.

Alpski kvintet je nato doživel kar nekaj sprememb. Ko je odšel Kozjek, ga je leta 1969 zamenjal odličen saksofonoist in klarinetist Andi Arnol, nekaj tedno je igral tudi Adi Kreček, nato pa je prišel Vinko Sitar, ki je ostal pri ansamblu vse do tridesete obletnice delovanja. Bas je igral za Petrom Kejžerjem nekaj let Branko Škruba, leta 1970 pa je prišel Janez Per, ki je pri ansamblu še sedaj. Trobento je od vsega začetka igral Ivan Prešern-Žan, med vojaščino pa so jo igrali Jože Balažic, Ivan Rožmarič, Alojz Stana, Metod Štefulja, Alfonz Savnik in Marko Misjak. Harmoniko je najprej igarl Niko Kraigher, potem Vinko Frelih in Ivan Papež, nekaj dni je pomagal tudi Marjan Kregar, zatem pa od leta 1973-1983, torej deset let, Jože Burnik, eden izmed oldičnih virtuozov na harmoniki. Po letu 1983 pa je harmonika v rokah prav tako izvrstnega harmonikarja Edija Semeje. Med člani, ki so od jeseni 1966 ves čas pri Alpskem kvintetu, pa je kitarist in vodja Jože Antonič.

Poleg članov kvinteta so na prvih snemanju pri Alpskem kvintetu kot pevci pomagali tudi zunanji člani in sicer Tomaž
Tozon, Brane Prešeren, Metka Štok, Majda Renko in kvartet Do.

Alpski kvintet je 13. septembra 1996 s slavnostnim koncertom v Mengšu zaključil svojo poklicno pot in jo zdaj nadaljuje nepoklicno.

Alpski kvintet je izdal doma in v tujini skupaj 35 plošč in kaset. Med temi je postal pet zlatih v Avstriji, dve zlati v Sloveniji, in ena tudi diamantna, v Avstriji.

Glavni avtorji melodij so Ivan Prešeren, Jože Burnik, Jože Antonič, Janez Per in Edi Semeja. Besedila pa so pisali Marjan Stare, Svetlana Makarovič, Elza Budau, Vinko Šimek, Jože Anotnič, Oto Pestner, Neža Maurer in Tone Fornezzi, v zadnjih letih pa največ Ivan Sivec, nekaj pa tudi Jože Antonič.

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save