Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU 2015 - razpis

15. Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU

Petek, 12. Junij 2015 – Mestni trg, Škofja Loka

Objavljen razpis za sodelovanje na 15. Večeru slovenskih viž v narečju

Večer slovenskih viž v narečju, ki ga Radio Sora organizira letos že 15. leto, bo tokrat spet v Škofji Loki na Mestnem trgu, potem ko je že drugič zapustil domačo Škofjo Loko in navdušil obiskovalce v Zgoniku pri Trstu.

Več v priloženem kratkem sporočilu za javnosti. Priložen je tudi razpis festivala. Na naslov Radia SORA bodo prijave sprejemali do 16. marca.

Želimo vam vesele praznike ter srečno in uspešno leto 2015 !

 Za vse dodatne informacije smo vam na voljo:

Marjan Potočnik  051/697-730 -  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Tanja Barašin  051/697-731 -  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zdravko Geržina 041/616-603  -  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Razpis za sodelovanje na
15. Festivalu VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU
12. junij  2015 v Škofji Loki


RADIO SORA, Škofja Loka, v sodelovanju z agencijo GERŽINA VIDEOTON, Maribor razpisuje javni natečaj za sodelovanje na 15. VEČERU SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU,  ki bo v petek, 12. junija 2015 ob 20. uri  v Škofji Loki.

Prireditev je tekmovalnega značaja in spodbuja avtorje in ansamble, da pišejo in pojejo v pristni narečni slovenski besedi. Na festivalu lahko sodelujejo slovenski narodno-zabavni ansambli, tekstopisci in avtorji glasbe. Izbor narečnih besedil, skladb in sodelujočih ansamblov opravi strokovna komisija.

Vsak ansambel na festivalu izvaja dve narodno-zabavni skladbi. Prva skladba mora biti v narečju in prvič izvedena na festivalu. Druga skladba je po izbiri ansambla. Vsak ansambel predlaga 2 (že izvedeni) skladbi.

Ansambli, oz. avtorji sodelujejo z novimi besedili ali pa z narečnimi besedili iz ljudske zakladnice. Strokovna žirija bo na festivalu ocenjevala samo nova, neobjavljena narečna besedila. Pristop avtorja je lahko nevtralen, zbadljiv, kritičen, šaljiv… Kvalitetne tekste, lahko  organizator v soglasju s tekstopiscem, preda v uglasbitev priznanim avtorjem glasbe in ansamblom za izvedbo na festivalu. Avtorji in ansambli na razpisu lahko sodelujejo z več skladbami. Le najboljše narečne viže v izvedbi kvalitetnih ansamblov bodo izbrane za prireditev. V primeru, da ansambel nastopi z besedilom iz ljudske zakladnice, bo strokovna komisija ocenjevala samo glasbo in izvedbo.

Pisci narečnih besedil naj upoštevajo naslednja navodila: povedati je potrebno, v katerem narečju je besedilo, oz. v okolici katerega kraja  tako govorijo. V besedilu mora biti nekaj značilnosti, ki ga umeščajo v to narečje. V besedilu naj ne bo besed in glasov, ki so v tistem narečju ali govoru neznana. Če besedilo in vsebina neposredno kažeta na določen kraj, se mora besedilo ujemati z govorico tistega kraja. V besedilu morajo biti prvine enega in istega narečja, narečne besede in glasovi pa morajo biti usklajeni. V besedilu naj ne bo izrazito knjižnih besed in konstrukcij. Besedilo naj ne bo pretežno knjižno z dodatkom dveh, treh narečnih besed. Samo nekaj izpuščenih določenih glasov je premalo za tekst v narečju. Prednost ima besedilo, ki je v celoti v narečju.        

Ansambli in avtorji s sodelovanjem na festivalu soglašajo, da lahko njihova dela snemajo različne  radijske in televizijske postaje in da se  objavijo na festivalski zgoščenki.

Besedila, melodije in izvedbo na festivalu ocenjuje strokovna komisija, ki jo imenuje organizator. Občinstvo izbere najbolj všečno skladbo.

Vrste in vrednost  nagrad:
       
      NAGRADE STROKOVNE KOMISIJE
Nagrada za novo narečno besedilo ( denarna nagrada in plaketa  )
Nagrada za najboljšo melodijo ( denarna nagrada in plaketa  )
Skupna nagrada OBČINE ŠKOFJA LOKA IN OBČINE GORENJA VAS POLJANE za najboljši in najbolj všečni nastop v celoti  (denarna nagrada in plaketa ).
 

 NAGRADA OBČINSTVA:
Prehodni pokal »VANDROVČEK«. (denarna nagrada in pokal »Vandrovček«)

POSEBNA NAGRADA DRUŠTVA PESNIKOV SLOVENSKE GLASBE:
Vodovnikova nagrada za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil (plaketa in listina v sodelovanju z Občino Zreče).

Ansambli oz. avtorji naj prijave s svojimi točnimi podatki in telefoni na obrazcu skupaj z natipkanimi besedili in glasbo kot demo posnetek pošljejo najkasneje do ponedeljka, 16. marca 2015, na naslov: RADIO SORA, Kapucinski trg 4, 4220 ŠKOFJA LOKA. Prijavni obrazec lahko dobijo tudi pri organizatorjih. Izbor narečnih besedil, skladb in ansamblov bo opravila strokovna komisija in je dokončen. Organizator si pridržuje pravico do manjših popravkov in organizacijskih sprememb v korist višje kvalitete. Izbrani avtorji in ansambli ne morejo več odpovedati sodelovanja. Izbrani ansambli bodo morali najkasneje do petka, 11. maja poslati organizatorju studijski posnetek tekmovalne narečne viže, ki bo objavljena na festivalski zgoščenki. Z vsemi izvajalci, ki bodo nastopili na festivalu, bo organizator sklenil pogodbo, ki bo določala ostale medsebojne obveznosti in pravice.


Dodatne informacije: Radio Sora d.o.o.: (Marjan Potočnik  04 506 50 50, 051/697 730) in Tanja Barašin 051/697-731 ter Agencija Geržina Videoton (Zdravko Geržina  02 300 12 40, 041/616 603).

Objavljen razpis za sodelovanje na 15. Večeru slovenskih viž v narečju


 Večer slovenskih viž v narečju, ki ga Radio Sora organizira že 15. leto, bo tokrat spet na Mestnem trgu v Škofji Loki in sicer v petek, 12. Junija 2015. Potem ko je pred dvema letoma prvič zapustil domačo Škofjo Loko in navdušil obiskovalce ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, se je letos selil v zamejsko občino Zgonik na Tržaškem. Prireditev je bila 30. maja in sovpadala s 50-letnico občinskega praznika, ki so ga v Zgoniku praznovali kar tri dni, praznovanje pa se je pričelo s festivalom narečnih viž in navdušilo obiskovalce z obeh strani meje.

Radio Sora, ki 15. Večer slovenskih viž v narečju organizira v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, je objavil razpis in k sodelovanju povabil tako avtorje kot izvajalce narodno - zabavne glasbe. Prireditev bo tekmovalnega značaja in spodbuja avtorje in ansamble, da pišejo in pojejo v pristni narečni slovenski besedi. Ansambli nastopajo v živo. Rok za prijavo je 16. marec, nato pa bo strokovna komisija prispela besedila in skladbe ocenila ter izbrala tiste, ki se bodo predstavili na festivalu. Pogoj za sodelovanje je v narečju zapeta skladba, ki je pred tem javnost še ni slišala. Mnogi popularni ansambli so s sodelovanjem na festivalu poskrbeli za svojo promocijo, mladi pa za predstavitev.

Ideja za festival »Večer slovenskih viž v narečju« je pred štirinajstimi leti nastala na Radiu Sora z namenom, da bi spodbujali in ohranjali izvirna slovenska narečja ter dali težo domači narodno-zabavni glasbi, ki ji je narečna beseda tudi najbližja. Danes je to edini slovenski festival, ki še ohranja in vzpodbuja slovensko narečno besedo. Enajst let je neprekinjeno potekal v Škofji Loki, pred dvema letoma pa se je prvič preselil med zamejske Slovence na avstrijskem Koroškem, kjer ga je radio Sora organiziral ob pomoči slovenske redakcije ORF v Celovcu. Letos je bil v Zgoniku in ta gostovanja na drugi strani meje so hkrati priložnost za srečanje in krepitev prijateljstva Slovencev z obeh strani meje.
Organizatorji pa so prepričani, da bo festival v letu 2015 odmeval vsaj tako dobro in dolgo kot  vsi tisti pred njim.     

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save