Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Vsem glasbenim prijateljem sporočamo. Umrl je legendarni Alojz Grnjak

Avtor:  Golica

Jesen leta 2014 ni dobra do slovenske narono-zabavne glasbe. To noč se je od nas poslovila še ena legenda domačih napevov. Legendarni Alojz Grnjak nas je zapustil v 86. letu starosti.

"Matjašek je gujdeka kla" - Nikoli več. Jesen leta 2014 ni dobra do slovenske narodno-zabavne glasbe. To noč se je od nas poslovila še ena legenda domačih napevov. Legendarni Alojz Grnjak nas je zapustil v 86. letu starosti.

Alojz Grnjak se je rodil 19. maja leta 1929 v  vasici Slamnjak na območju svetovno znanih Ljutomersko-Ormoških goric. V času njegove mladosti je bilo življenje zelo težko. Kljub vsem težavam pa so bili otroci takrat deležni več stika z naravo in družabnih ljudskih odnosov. Tudi Lujzek, kakor so ga klicali po domače, je že v mladosti začutil svoj talent do domače glasbe, žlahtne prleščine, do druženja in razveseljevanja ljudi s frajtonarico. Takrat si seveda ni predstavljal, da bo on tisti, ki bo prleško muziko ponesel po vseh deželah bivše države Jugoslavije. Težko delo po prleških vinogradih ga je navdihovalo, da je ustvarjal skladbe, ki se po medijih vrtijo še danes. Oba z ženo sta trdo delala v takratnem Kmetijskem kombinatu Ljutomer a Lujzek si je vedno vzel čas za druženje s harmoniko. Kar nekaj je pesmi brez katerih ne mine nobena Prleška veselica ali druženje. Prleški vasovalec ali pa pesem o Matjašeku, ki je gujdeka kla sta pesmi, ki ju danes ogromno let po nastanku pozna skoraj vsak – tudi mlajši Pomurec. Prav dejanske prigode, ki so se denimo dogajale ob praznovanjih kot so koline so zelo dobro opisane skozi pesem Alojza Grnjaka. Ravno zato, ker imajo v sebi precej realne osnove.

Ustanovil je svoj ansambel, ki je deloval 64 let in s svojimi nastopi promoviral Slovenijo v tujini in Prlekijo v takratni Jugoslaviji. Izdali so številne plošče in kasete, na katerih so pesmi, ki odražajo marljivega žlahtnega prleškega človeka. V svoji glasbeni karieri je uglasbil več besedil prleških pesnikov. S svojim ansamblom je nastopil tudi na prvem ptujskem festivalu leta 1969. Izvedli so skladbi Prleški vasovalec in Na kolinah. Slednja pesem je prejela tudi prvo mesto občinstva.
Več kot 40 let je bil ljudski godec, ki je s svojo frajtonarico spremljal ljubiteljske folklorne skupine iz Prlekije: Folklorno skupino pri KS Železne Dveri, Folklorno skupino Društva upokojencev Ljutomer, Folklorno skupino KD Manko Golar Ljutomer in več kot 30 let igral tudi pri Folklorni skupini Prlek, ki sedaj deluje pod imenom Veseli Prleki pri Klubu prleških babic iz Pristave. Z njimi je nastopal doma in v tujini. Več kot 20 let je prepeval v pevskem zboru. Svoje znanje in talent do igranja na frajtonarico, je nesebično prenesel na mlade in jih naučil osnov igranja na frajtonarico. Bil jim je in jim ostaja, dober vzgled ljubiteljskega kulturnega ustvarjalca, ki svoj prosti čas razdaja za druge in s tem bogati tudi sebe. Leta 2010 so mu v Ljutomeru podelili tudi nadvse spoštovano  Miklošičevo nagrado.
V srcih vseh Prlekov ima Alojz Grnjak prav posebno mesto, njegova pesem Železnodverska pa velja tudi za prleško himno.

Ob prejemu Miklošičeve nagrade se je pokazalo, da glasbenik po duši ostane glasbenik po duši večno.  Alojz ni bil nikoli preveč vešč z besedami. Raje je igral in pel. Ko mu je bila podeljena  najvišja nagrada občine Ljutomer na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je tudi sam pripravil prav poseben zahvalni »govor«. V roke je vzel harmoniko in namesto besed zaigral in zapel. Vzel je v roke svojo frajtonerco in zaigral polni dvorani Doma kulture Ljutomer. Obiskovalci so od navdušenja zapeli in mu ob koncu tudi glasbo aplavdirali.

»Vse v dvorani vas poznam, samo ne vem kako vam je ime« je veselo in hudomušno nadaljeval svoj odrski nastop. Iznajdljiv in vselej z otrokom v srcu - takšen je bil Alojz Grnjak. Upravičeno ga bomo pomnili kot prleško legendo domače narodno-zabavne glasbe.     

Vsem svojcem uredništvo Golice izreka najgloblje sožalje.

Sožaljem se pridružuje tudi uredništvo Slovenskega radia Narodnjak.

Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

  • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)


Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save