Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO ~~~>

narodnjak1  Winamp  youtube spletna logo wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

23. Julija rojstni dan Legende Lojzeta Slaka

 1. Lojze Slak
 2. Lojze Slak, slovenski harmonikar in ljudski godec, * 23. julij 1932, Jordankal pri Mirni Peči, Slovenija, † 29. september 2011, Ljubljana, Slovenija.
 3. Rojstvo: 23. julij 1932, Jordankal
 4. Smrt: 29. september 2011, Ljubljana
 5. Zakonec: Ivanka Gaber (por. 1960–2011)
 6. Pesem: Nekaj sladkega
 7. Otroci: Slavko Slak, Robert Slak
   
  Spomini na Lojzeta Slaka in njegov rojstni dan, ki bi ga praznoval 23.7. a žal Lojzeta ni več med nami. Zato je še toliko bolj pomembno, da se ga spomnimo in tako pokažemo, da ga nismo pozabili.
   
   
   

  Rodil se je v dolenjski vasi Jordankal v občini Mirna Peč. Svoje otroštvo je večinoma preživel pri stari mami; Slakova družina je namreč štela deset otrok in Lojze je moral zaradi mamine bolezni od doma, še preden je preživel prvo leto življenja. Prav to pa je vplivalo na njegovo kasnejšo kariero in uspeh. Stric Ludvik Barbo je imel namreč harmoniko, s katero je igral na vaških slavjih in porokah. Lojze Slak je bil navdušen nad stričevo diatonično harmoniko; še preden je prvič odšel v šolo, je znal več kot ducat pesmi. Ludvik ga je pri igranju podpiral, toda povedal mu je tudi, da je bolje, da se uči kar sam.

  Ko je Lojze dopolnil petnajst let življenja, je s harmoniko že igral na porokah. Bilo jih je zelo veliko in kasneje je večkrat povedal, da so bile prav poroke njegova najboljša glasbena šola. Na porokah je igral predvsem sam ali pa s triom Lojzeta Slaka (priložnostno).
  Ansambel Lojzeta Slaka
  Fantje s Praprotna in Lojze Slak na nastopu v Novem mestu

  Zanj je bilo najpomembnejše leto 1957, saj je prvič nastopil na javni radijski oddaji »Pokaži, kaj znaš!« kot samostojni godec. S svojim igranjem je prepričal tako strokovno javnost kot preproste laike. Leta 1959 je nastal Ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. V takšni zasedbi so bratje igrali dobra tri leta. Matija in Tone sta morala nato k vojakom in tria je bilo konec. Lojze pa ni miroval in je bil kljub temu v tistem času zelo uspešen.

  Leta 1964 pa se je Lojze Slak spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna. To so fantje iz Selške doline, ki so kmalu po srečanju s Slakom postali člani njegovega ansambla. Tako je nastal znameniti Ansambel Lojzeta Slaka.
  Delo in družina

  Po razpadu Ansambla bratov Slak se je Lojze preselil v Ljubljano in si tam poiskal delo. Bil je voznik pri podjetju Petrol ter tapetnik v tovarni pohištva Hoja. S pridnim, vztrajnim in prizadevnim delom je postal komercialist v podjetju; kot tak se je upokojil.

  Leta 1960 se je Lojzetu in soprogi Ivanki rodil prvi sin Slavko, čez šestnajst let pa še drugi sin Robert. V sedemdesetih letih 20. stoletja se je Slakova družina preselila iz ljubljanskih Dravelj v novo hišo v Šentvidu pri Ljubljani. Kot Dolenjec je na Trški gori vzgojil svoj vinograd, kjer je prideloval sortni cviček, za katerega je na novomeškem festivalu cvička dobil veliko nagrad.[navedi vir]
  Zabava in prosti čas

  V ansamblu je igral diatonično harmoniko in bil vodja ansambla. Tudi večina skladb Ansambla Lojzeta Slaka je prišlo izpod njegovega peresa. Občasno je bil celo voznik ansambla. Znan je bil kot navdušen planinec. Le-to pa ga je ob drugem vzponu zaznamovalo za vse življenje nad desnim očesom. Njegovo največje veselje je bilo pridelovanje cvička na Trški gori.

  Lojze Slak je umrl 29. septembra 2011 za posledicami kostnega raka. Za seboj je pustil izjemno narodno-zabavno glasbeno zapuščino. Nekaj skladb ansambla je ponarodelo že za časa njegovega življenja.

  20. aprila 2013 so Lojzetu v spomin njegovi bližnji pripravili veliki koncert z naslovom "Tvoje pesmi živijo naprej."

   
Pin It

Oglasnik - Zadnje objave

 • No posts to display.

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Danes na programu

09:03 - Računalniške novice
10:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)
16:03 - Alpske novičke ( Novost izpod Alp tega tedna)

Android APP

androidapp

Radio Narodnjak

Poslušate:

Vremenska napoved

Radio Narodnjak v ŽIVO

Save

Save

Save

Save